Ha nem akarsz spoilert, nem olvasod el.

Régen láttam olyan filmet, ami követni tudja azt, ami a könyvben le van írva. Jirí Menzel Szigorúan ellenőrzött vonatok című műve egészen megfelelő vászonra vetítése az ugyanolyan nevű Hrabal könyvnek. Bár egyes apróságok kimaradtak, amit talán érdemes lett volna megemlíteni (például, hogy Milos vigyáz a ruhájára, és ezért lesz csak belőle vasúti dolgozó), és bár kiemelik a ruha tisztaságának fontosságát a filmben egy vasutasnál (forgalmi irányítónál, állomásfőnöknél), a könyvben talán ez szerintem máshogyan játszott egy picit szerepet és ez a filmnézőnek annyira nem tűnhet fel, de igazából nem nagy a különbség, mivel azért a filmben is megjelennek a tisztaságra utaló jelenetek nem kis számmal (mivel Milos tud a ruhájára vigyázni, és csak ez számít a vasúton dolgozóknál, ezért közéjük illik). Ha jobban belegondolok inkább ez is ugyanolyan volt, mint a könyvben, ennél jobban nem nagyon lehetett volna filmre vinni.

A vége viszont egy kicsit másképpen alakul a könyvben, bár régen olvastam, nem akarok hülyeségeket írni, de jobban ki van bontva talán Milos meghalása, és talán a német is meghal. Ezek nem vonnak le a film értékéből, ezért is kell a filmet önálló alkotásként kezelni. Milos mintha egy félig bolond ember lenne, de igazából a környezete se sokkal különb. A jelenetek hasonlóak a könyvben leírtakhoz, ezt annak mondom aki nem olvasta. Hrabal egyébként saját bőrén tapasztalta a vasúton való dolgozást, onnan vannak az élményei. Fekete fehéren se rossz. Ami még kimaradt, az a döglött állatok a sínek mellett talán, mintha lett volna ilyen, meg valami festés Másával, de ezek max mellékjelenetnek lennének jók. 3 éve ovastam a könyvet, szóval erre emlékszem, tehát nem biztos, hogy a könyvben is így van. Ha tudod, hogy pontosan hogyan is van megírhatod.

Ha jól emlékszem a történet nem annyira lineáris, mint a filmben, de követhető, ajánlom annak, aki el akarja olvasni, vagy meg akarja nézni.

Édesanyátokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://negyereide.blog.hu/api/trackback/id/tr871660415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása